Tingkat 10 KPDNKK

ni kes hari khhamis aritu... ade meeting dengan orang2 hebat nih... gile ko meeting dgn TKSU tuuuu... ko hado?! xdo kan... meeting ni dengan agensi luar skali... ade POLIS, IMIGRESEN, ASKAR, MARITIM, and banyak la lagi.. agak pemalas dan kelupe utk taip gtau korang..tp mmg lebih kepada malas...heheee

so aku as KULI ni mne la penah nak naek bilik mesyuarat grand macam kat tingkat 10 opis aku nih.. ha?! tingkat 10? ye la... opis aku ade 13tingkat je pon... ni kite top 3 punye tingkat le nih... bilik mesyuarat yang sangat best la... 

best kalo jadi port tido aku... ahaaaaks!

so aku xde la jadik peserta mesyuarat tu kan, aku jenis lelepak kat luar bilik je... lagipon aku stakat JKKKMakanan je utk aritu... bole?hahahaa betulla... 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ni aku tunjuk gambar hall of fame die...cun!
gambar KSUs lagi ramai dari gambar MENTERIs

so agak terkesima la tengok floor tu... 

ok tu je...bai!




Birthday Budak Yang Dapat 6A

 kitorang buat party birthday uzair aqil hari isnin (2/1/2012) aritu... but ekceli bday aqil is on 3rd Jan.. tapi die xsekdah pon di awalkan sebab 4hb kan da start skool! so macam2 la makde mimi masak aritu... best gile.. memang abes la diet aku aritu.. segalanya di balun masuk mulut turun ke perut memasing weh... 
ko hado?!

but ape yang interesting the cake... kek bentuk bola weh... bukan kek mahal pon... bukan secret recipe pon... kek biase je tapi sangat gojes la... sedap lak tu... seyesli sedap nokk... then korang mesti terasa macam tetomei je budak dah 16years old still sambut bday dengan famili kan... cool ape... atleast die stay dengan familia rather than go party-ing dengan kengkawan at club or so on kan... good boy nih.. pandai lak tu... dan sangat nak jerit kang tinge aqil ni cakap CONGRATULATION sebab dapat 6A PMR aritu... ok la kan... sebab ko mesti tau takat mane yang ko mampu.. da dapat 6A tu, bangga la.. lagipon aqil skolah agama kat rawang, so i am so proud of him... even aku suke sakat die and die pon suke sakat aku... miahahahaa...

pastu tengah syok2 aku lak naek bosan n teros nak baking cake lagi.. time ni makde aku tolong skali.. ade panambahan baha-bahan utk buat kek nih... ade tambah hazelnut hancur sket... so bile ko makan kek tu ade la bole geget2 kacang tu...hehehee...


pakcik rizq and anak buah amani...

ni la second kek nye tu.. cool tak candle?!
kekonon bday minah ni la... hoh! nak jugak!









ok tu je...bai!

Nad's First Counter Day

hai sume... arini agak tak berape best utk aku lah sebab kne jage kaunter... ko tau tak selame aku idop ni xpenah dok jage kaunter? aku datang dok ngadap orang kat kaunter ade la macam kaunter bank, kaunter pos opis, counter strike dan sebagainye... ko gile nokk aku tatau nak buat ape kat sini... bile aku dok sini tadi, terase macam nak nanes dowh! gile gigil aku... tapi gigil sebab sejuk tahap cold storage dowh dalam nih... dan sebab aku mne la tau nak bebaek dgn orag weh.. aku ni pendiam okeh! #MPATDD dan aku juga agak sombong gitu #MPATDD

Electronic Queue System Divice

tadi ade sorang customer datang kat aku... dan sebelum tu ade PUAN ni datang kat aku sroh aku tekan this Electronic Queue System nih... ko gile weh... aku nampak mende tu dlu aku mmg jenis suke nak teka-tekan nih... tapi bile dah kne jage kaunter ni, PUAN tu cakap kalo mende tu berbunyik, aku kne tekan button ENTER so customer akan berurusan dengan aku...w0ooo... tak moooo!!!!

tapi orang kate dah tugas kan.. so aku tekan la gak.. 
and the first customer for today is at 8.03am
ko gile tokk awal gile mamat nih datang... tapi die pon buat keje die gak kan... so aku ni pon layan la die... die nak tau status dokumen die... so aku yang naif ni pon purak-purak la carik name die dalam buku mane la tau ade name syarikat yang die sebut kan... pastu baru la mamat ni cakap die nak notis die dah siap ke belom.. mangkok tau... sebelah aku je kot dokumen tu... nebes punye pasal kan..huw0ooo... so aku bagi mamat tu, die tulis dalam buku and DONE!! 

ONE HAPPY CUSTOMER SERVED!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tadi penyelamat aku datang... yeay for SUPER-DAYAH! shes a saver... bile nampak die masuk kaunter tadi rase macam nak polok-cium je... happy giler aku.... so skang aku dah ready dah nak amek layan customer... thans to dayah teh Super_mak!
pape pon...,

"Ya Allah, kurangkan lah dan permudahkan lah urusan kaunter hamba-Mu ini pada hari ini kerana sesungguhnya, aku masih tak tau ape yang harus ku lakukan kat kaunter ni, ya Allah"

amiiin!!!!

kaunter cool, kaunter 8!


* MAPTDD = mate pandang atas, tangan di dada!
ok tu je...bai!

Amani Zahra Binti Mohd Ajeq

sedap je kan name die.. makne name ni pepandai la ko google-kan k... aku kan pemalas... so ni cite basi gak nih... lame dah... time lepas raye aritu... aku gi Jusco dengan alang, 2cousin oversea, n 2orang cousin in-de-sea..

IN-DE-SEA?! (́_̀)
 2orang cousin aku yang cikgu kat P18 tu lah...

si cekgu bawak anak n hasben die... so kirenye amani ni anak buah aku la... minah ni bile dah reti jalan ni, KE-MA-HEN lagi ko tau tak.. penat gak la nak kejar die.. tapi mummy die paham... so xde la penat sangat kan... heheheee

and sebenarnye cite ini teramatlah basi sampai aku lupe ape yang jadi.. so korang kan suke membace sambil tengok gamba kan..?! kann?! so korang tengok je la gamba si Amani Zahra nih..
geram aku lah!
nak lempang sekali je boleh tak, amani!?
sekali sajew!!!

xnak dok dlm stroller langsung!
merdeka, aunty nad!
mane amani!?


ok tu je...bai!

Baking Butter Kek ala Nad

dengan pantasnye saye buat entry ini utk anda sebab ade yang tanye resepi kek aritu... heheheee...meh meh ceq nak sharing is caring kat angpa suma... lai lai...

Tajuk : BUTTER CAKE ala NAD 
(kalo korang sendiri yg buat, bole tukar name kat belakang tu jadi name korang exp: Butter Cake ala Mael Lambung or Butter Cake ala Mak Jemah)

Bahan :

250gm mentega (buttercup satu buku tu je dah ok...)
225gm gula halus (2 cawan teh kecik tu.. bukan mug tau!)
4 bijik telur ayam (no telur itik ok nnt kek bentan!)
1 camca teh esen vanila ( 1sudu kecik tu je..senang!)
275gm tepung naik sendiri (saye gune MFM punye brand...!)
140ml susu segar (gune Dutch Lady Full Cream milk tu...sedaap!)

Lets Begin :

1. Pukul mentega dan gula halus sampai kembang. Kalo nak gune mesin pon bole. lagi cepat la kembang butter n gule tu nanti. make sure butter n gule tu kembang sampai jadi kaler krim tau.

2. lepas butter n gule dah kembang, masukkan telur satu persatu tau. lepas da abes sume telur, masukkan esen vanila tu k. gaul sampai sebati.

3. lepas dah sebati, masukkan tepung SELANG-SELI dengan susu segar. Kne selang-seli tau. pandai2 la bajet nak masukkan tepung n susu tu k. pastu gaul lagi sampai sebati. 

4. panaskan oven sampai suhu 180c. pastu tuangkan adunan tadi dalam loyang. make sure korang sapu dalam loyang tu dengan butter sebab xnak bagi kek yang masak tu nanti melekat lak. so masak kek tu dalam 25-30minit.. tapi aku sengaje biar 45minit kasik berkerak sket tepi kek tu..hehehee.. tapi bebaek jangan sampai hangus lak ye...time dah kuarkan kek dr oven tu nanti, tabur la cokelat chip.. santek sket ket tu..xde la togel je kan.. hehehee...

selesai!

ekceli aku amek kat dalam majalah je pon resepi nih...



ok tu je...bai!


Master Chef Nad

 nad memasak... caye tak aku memasak.. aku baking la... kire same la tu kan... ni sume sebab weekend aku bosan tahap gaban ijau... pastu ntah camne bole TER baca majalah wanita... mama punye ok! aku mane bace majalah2 camtuh... aku ngadap komik ade la.... hohoo0o...

first time weh aku baking kek... dlu mase skolah penah buat muffin je... kek n muffin laen ok! mokde aku panggil kek bodo.. so ni la hasil kek bodo aku weh... memang ikut resepi dalam buku abes2an la...sket pon xtukar... siap ade penimbang bagai sume...jangan memaen... mak aku dlu maen baling2 je bahan weh... aku lak skema gile siap timbang bagai.. heheee

saya juga telah dibantu oleh adek kesayangan yang memang suke MERASA masakan yang telah dimasak... pastu time aku baking xde pape GANGGUAN dari si kecik, si tembun, si debab atau ape saje kiut-ness yang selalu datang umah aku... i mean my cousins la...dorang sume memang suke sebok2 nak baking or masak gak.. tapi xsedar diri masih xlepas 10 tahun pon lagi...

anyway, preparation sume siap ade dah sebab aku rase buttercup ade3ketul dalam freezer dah nak masuk 2bulan ade kot.... but still not yet expired ok... lagipon dalam freezer.. keras beku kot dalam tuh... so aku dengan senang atinye kuarkan and biar lembut for about 2hours gak la... lame gile kot T_T
tapi sementara tunggu 2jam tu, sempat lagi layan cite Tamil fav hero aku, Velayudham best woo.. abes gak la 2jam aku tunggu...best!

balek cite baking! T_T
so lepas the buttercup dah lembut, aku sebok2 la carik penimbang... and segala barang yang secukup rase lah.. senang cakap kan... dengan mesin baking kek mak aku yang dah berkurun kitorg tak gune tu, aku susunkan je sume depan mate... senang... checkidaut sume dah ade, so gua mula-in ya!

CAUTION : gambar-gambar berikut amatlah penuh dengan keserius-san tahap gaban biru.. anggap lah beliau sedang FOKUS menghasilkan kek yang terbaek dalam hidup beliau... ececeee

~
~
~
~







 huawaalla!
semetel!... rupe macam hodoh je... 
tapi yang pasti abes ok kek ku itu! atas kek tu aku gatal gi tabur cokelat cips...so tenggelam lak..caish!.. 
tapi aku mmg mengutip cips tu je pon..miahahahaaa....



p/s : kalo nak resepi, bole tinggalkan komen anda k...nnt gua buat entry baru pasal resepi die...senang sangat...sebab kalo aku yang pemalas tahap gaban kuning ni pon bole buat, takkan korang yang lagi gile hebat dari aku xleh buat kan... ahaaks!

ok tu je...bai!

PROTECTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails