Jambatan Bunian Di Port Dickson

gempak tak tajuk entry i kali ni?! mesti korang kekejut kan... dan aku harap ramai yang berminat la nak bace.. this is true story ok... and sampai skang ade lagi kat situ... tapi ni pon membe mama aku cite kat die and terus kat aku and adik2 aku..
(aku dgr cite org..kalo die tipu aku, aku tipu korang la.. kbai) paham? bebuat paham sudey...

so the story begins like dis...
~~~~~~~~~~~~
mane ade story pon la...hehehee... sbenarnye sejak tahun baru nih, famili aku ni selalu lah sangat gi bercuti kat PD... dah memang tu je la pantai paling dekat dengan KL ni kan... selain Pantai Morib and Banting la kan... maybe kat sini lagi happening kot... so kitorang skali turun holiday capai 20orang gak la termasuk yang cenonit sume kan... gempak je reramai kan.. ko bayangkan hampir setiap minggu gak la since tahun baru aritu... best kan... 
so macam bese la kalo nak gi PD tu mmg akan lalu jalan yang same je lakan.. troughout exit seremban-port dickson tu kan... so time masuk je highway PD yang jauh gile tu, my mom start la cite... 

mama : tau tak kat highway PD ni ade jambatan untuk orang bunian?
aku  : hah? katne ( dengan muke tak tahu takot lgsg)
mama : ade 2 jambatan tau.. satu kat pintu gerbang nak masuk PD tuh.. dulu kat highway PD ni slalu ade eksiden sebab mostly kete2 yang lalu situ tengah2 malam akan ternampak "something" kaler putih melintas jalan.. so ramai yang terbabas....sebab tu kerajaan nesmilan ni buatkan jambatan untuk bangse bunian ni... so nnt korang tengokla jambatan tu..kecik je... dalam 1.5meter cmtu je lebar die...
aku : yeke? tapi xperasan pon tadi... 
mama : memang la.. dah tentu la kite lalu sini malam kan.. memang la tak nampak.
aku : xpe la ma.. esok akak keje kan.. akak tengok pagi esok la k.. (sangat2 eager nak tengok!)
mama : tengok la...tapi hati2 la tau... kne beringat same.. betulkan niat tu... niat nak tengok jambatan tu je tau..
aku : baek ma!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

so as i say, aku ni kan ibarat bangla sket.. time2 cuti pon aku kne keje... so dengan gagahnye aku bangun pagi dari PD nak gerak ke Putrajaya... and aku dengan girangnye berlepas lah dari PD pukul 9.30pg tuh... da setel bekpes kat hotel pon.. so hati manyak senang sebab perut sudah kinyang maaa!
and as you know, aku ni kalo ade peluang, even time drive pon aku akan tweet-ing.. ye saye degil! so, meh la tengok gamba yang aku dah snap aritu untuk korang lak carik...okeh!

NOTE : ni gambar dari PD ke Putrajaya tau... so incase korang konfius lak kan... cakap aku buat cite lak nnt.. and aku letak check-point so korang senang nak follow or carik jambatan bunian nih okeh!  

Check-point 1 : pintu gerbang kuar PD


Check-point 2 : signboard nih...


BINGO : Jambatan Bunian 1-a


BINGO : Jambatan Bunian 1-b


BINGO : Jambatan Bunian 1-c (kalo korang tengok betul2, jambatan ni xde jalan sampai masuk semak tu... cukup sampai semak pastu gone! Scary kan?!


BINGO : Jambatan Bunian 1-d (saje snap, kot lah dapat snap "pape" kan...!)


Check-point 3 : lepas signboard nih...


Check-point 4 : lepas perhentian ni...


Check-point 5 : da nak sampai tol tu kan..so slowkan kete...

Check-point 6 : dari sini korang da boleh nampak jambatan tu...

BINGO : Jambatan Bunian 2-a

BINGO : Jambatan Bunian 2-b

BINGO : Jambatan Bunian 2-c... (xsempat nak snap dalam sket...tapi kalo korang lalu nanti, try la close-up...)

so kepada penggemar mende2 mistik macam aku nih, try la carik jambatan ni k... aku suke mende2 camni tapi aku ni penakut tahap gaban gak weh... hahahaaaa.... aku yang selalu sangat datang PD xpenah lak nampak jambatan ni... or maybe aku nampak tapi macam nampak jambatan biase la kan.. xde la nak tengok beriye sangat pon... tapi lepas dah tau je pasal jambatan nih, beriye aku nak tengok weh.. tapi kne depend pade niat kite gak kan... kalo ko just nak tengok JAMBATAN tu je, memang insya Allah korang akan nampak la jambatan ni kan... kot la ko punye niat tu memesong nak carik "mende" tu lak, tak tau lah ape nasib korang kan... xyah la nak berani sangat nih... ni aku buat entry pon just nak bagi korang bace and pengetahuan pasal jambatan nih... jambatan je pon... as long as a=kite sume tak kacau dorang, so i guess everything is gonna be fine, insya Allah..

~~~~~~~~~~~~

so, jom gi Port Dickson....!? (angkat kekenim lelaju!)


ok tu je...bai!

12 comments:

Hrixhisham Sham said...

salam, saudari saya sudah 25 tahun tinggal di port dickson, jabatan itu adalah landasan keretapi. ia dah lama tidak digunakan. landasan tersebut menghubungkan pekan port dickson dengan bandar seremban. jadi ia bukan lah jambatan bunian

Sayuri78 said...

sungguh ke landasan keretapi? cantik je terletak atas highway.... setahu saya highway tu highway baru... sdgkan landasan keretapi dah berkurun lama.....

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

peh, suspen jugek!
kikikiki

Oh Rojak said...

terasa nak pergi tengok pulak..hehe

Adri Idzwan said...

ni konfem ade unsur illuminati ni!!!!!!

hanif said...

lol bunian

Najib Hassan said...

tu jambatan utk binatang2 melintas yang ada dalam hutan tu! takde la babi atau sewaktu dengannya melintas kat atas jalan masa korang speeding. melayu melayu oh melayu jangan terover think sangat.

Aryda Daud said...

Saya student PoliPD and citer ni mmg betul pown.. Tp saya x sure jambatan yg mana satu.. Time saya sem 1 sa dan rakan2 lepak Seremban and bila on the way ke PD, kwn saya yg drive dgn yg dduk dpn x nampak jalan tiba2.. The kereta sewa tiba2 rosak.. Tp alhamdulillah takde apa2 jd. Bila tanya tuan kereta sewa, dye yg bgtau pasal kawasan bunian dkt highway tu.. Tu jelar kow say nk share.. Hope jgn marah kalau citer saya x betul

Ehsan Ameen said...

Mne ade jln kete api. Zmn jepun smpi skrng xde kete api lalu pd lah... Adeiii ko ni pn yakin plak nk mmbongak

Ehsan Ameen said...

Haha xyah nk melayu sgt. Jejantas pn manusia xguna. Ni binatang. Ko rasa lau binatang 1km jarak dgn jmbatan tu die pndi ke cari jmbatan tu??? Hahahhaha

NA pp said...

Itu jambatan paip air je. Syarikat sains selalu buat peyelengaraan dkt situ.

NA pp said...

Itu jambatan paip air je. Syarikat sains selalu buat peyelengaraan dkt situ.

PROTECTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails