Baking Butter Kek ala Nad

dengan pantasnye saye buat entry ini utk anda sebab ade yang tanye resepi kek aritu... heheheee...meh meh ceq nak sharing is caring kat angpa suma... lai lai...

Tajuk : BUTTER CAKE ala NAD 
(kalo korang sendiri yg buat, bole tukar name kat belakang tu jadi name korang exp: Butter Cake ala Mael Lambung or Butter Cake ala Mak Jemah)

Bahan :

250gm mentega (buttercup satu buku tu je dah ok...)
225gm gula halus (2 cawan teh kecik tu.. bukan mug tau!)
4 bijik telur ayam (no telur itik ok nnt kek bentan!)
1 camca teh esen vanila ( 1sudu kecik tu je..senang!)
275gm tepung naik sendiri (saye gune MFM punye brand...!)
140ml susu segar (gune Dutch Lady Full Cream milk tu...sedaap!)

Lets Begin :

1. Pukul mentega dan gula halus sampai kembang. Kalo nak gune mesin pon bole. lagi cepat la kembang butter n gule tu nanti. make sure butter n gule tu kembang sampai jadi kaler krim tau.

2. lepas butter n gule dah kembang, masukkan telur satu persatu tau. lepas da abes sume telur, masukkan esen vanila tu k. gaul sampai sebati.

3. lepas dah sebati, masukkan tepung SELANG-SELI dengan susu segar. Kne selang-seli tau. pandai2 la bajet nak masukkan tepung n susu tu k. pastu gaul lagi sampai sebati. 

4. panaskan oven sampai suhu 180c. pastu tuangkan adunan tadi dalam loyang. make sure korang sapu dalam loyang tu dengan butter sebab xnak bagi kek yang masak tu nanti melekat lak. so masak kek tu dalam 25-30minit.. tapi aku sengaje biar 45minit kasik berkerak sket tepi kek tu..hehehee.. tapi bebaek jangan sampai hangus lak ye...time dah kuarkan kek dr oven tu nanti, tabur la cokelat chip.. santek sket ket tu..xde la togel je kan.. hehehee...

selesai!

ekceli aku amek kat dalam majalah je pon resepi nih...



ok tu je...bai!


3 comments:

tazmania said...

okeh,terima kasih..tp kan lau bakar ja atas api xguna oven leh ka???oven xbeli lg nie...

nadia- said...

kalo nak bakar teros kang hangit lak.. cmni..ade periuk besar x? letak dlm loyang pastu balut atas adnan tu dgn aluminium foil..letak dlm periuk tu, tutupkan..tp kne rajin tgk api masak tu la..leceh sket sbb takut kek hangit..

tazmania said...

nt aku try..hehe..tq so much...

PROTECTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails