Keteladanan 1: Diet

[pre-caution : aku menggunakan pendekatan KITE untuk menyedarkan diri sendiri LEBIH dari menyedarkan orang laen dalam entry kali ni...sekian...]

gambar hiasan


1: EXTREME DIET
sebenarnye tak salah kalo kite nak bangga diri di atas ape yang kite da capai kan..?! tapi adakah perasaan kebanggaan kite itu akan mendatang rasa tak puas hati kepada orang laen? ofkos la kot...cube kalo kite bangge kite da kurus [padahal dlu kite gemok je...], and skang kite nak kene  gelak2an pulak orang2 yang gemuk dari kite ....patutkah...? tak kesah la even cara kite untuk kuruskan badan tu EXTREME kan macam bile kite makan, kite muntahkan balek ke....kite xmakan nasik ke sampai 3 tahun ke.... wateva it is, seeloknye kalo kite nak diet or nak kuruskan badan pon, kene la gune cara yang betul....pegi SlimWorld ke...kite kan pegawai... banyak duit... keje hebat sampai sabtu n ahad pon nak balun ot...xgitu mak enon...

sian die kene kutuk

2 :  ROLE-MODEL
bile orang da tengok kite dah kurus...da cun....mesti la ramai nak jadikan kite ni role-model kan....so kite yang da berjaye kurus n baru nak start biasekan diri jadi orang cun ni mesti la tunjukkan teladan yang baek pade orang laen...bile kite dah puas hati dengan berat-badan and rupe-paras, start la kite xbole tengok orang yang kurang sket dari kite...n start la hati jahat lagi busuk tambah kotor  ni mengutuk orang2 yang tembun2 lagi dari kite yang da HOT nih...startla kite jalan mendongak je dagu runcing lagi menawan kite tu....pandang orang laen pon atas-bawah bebanyak kali kan...jangan la kite memburuk2an orang laen...Tuhan da bagi kite kesempatan untuk menyerlahkan kejadian-Nya, so jangan la nak mendongak dagu tu tinggi sangat...kang start la sakit leher and tulang vertebral kite lak .... tau x vertebral tu ape? carik dalam google ye kiah...

3 : PREGNANCY
cube bile kite da kawen, and worse, kite pregnant lak....takkan la kite masih nak diet kan...sian la baby kite tu... ibu2 mengandung memang la ade diet tapi ofkos la diet sihat untuk baby n mak baby tu kan...kite takkan la nak anak kite dalam perut tu kuar kurang zat.or worst, cacat...nak ke?sume orang pon anak dorang sihat kan...tapi macam biase la kite ni kalo da dapat anak camtu, sume akan cakap "takdir Tuhan.."...padahal kite yang carik pasal dulu time pregnant.....so sebab kite yang sangatlah sangat2 obses nak kurus n diet, sampai kite tak fikir langsung pasal baby kan...and jap2...ade ke ibu yang SELFISH camni....astaghfirullahhalazim....mintak2 diampunkan lah dosa ibu2 tak sedar diri camni...amin......udah2 la tu biah oii...!
[sumber berdasarkan cerita2 kawan2 yang dah berumahtangga]

4 : ATHLETIC
even kite ni dulu merupakan seorang atlit zaman sekolah2 dulu kan, tapi kalo idop kite dah seronok n bahagia, xpe la if TERnaek sket berat badan tu...xsalah kan kalo kite nak makan telur separuh masak 2 bijik tiap2 hari...untuk kesihatan jugak tu kan...diet sihat gak tu...dah memang orang2 atlit dah biase makan half-boil egg ni...and ade gak di antara kite2 ni yang xbole nak makan half-boil egg ni...geli la...bau busuk la...ape ke jad** nye tuuuu...nampak sangat kite ni maybe bukan seorang atletik suatu masa dahulu...xpe2...bukan salah kite kan...dah memang mase sekolah dlu kite ni jenis yang suke dok melawa je dalam kelas...siap kat meja dalam kelas tu terlekat cermin kecik khas untuk belek muke sendiri...bsukan ni kang kulit jadik gelap la...bau peluh badan busuk la...macam2 alasan la kan...ade je jenis2 awek2 camni dulu kan...ape lagi yang kite nak? xpuas2 lagi ke dengan nikmat yang Tuhan da bagi...kite da cantek da...pasni nak cantek nak tunjuk kat sape lagi...kalo yang dah ade suami tu, nak tunjuk kat sape lak?
[or ade niat laen....? kot...opps terlaser lak mak, nok!]
 

[nama-nama yang disebut di entry ini tiada kaitan dengan anda...so jangan perasan dan mule berburuk sangka terhadap saya...saye hanye penaip blog...ampun da maaf dipinta andai ada yang terguris hati n perasaan]


ok tu je...bai! 

2 comments:

::( ';')جو أمير(';' ):: said...

terbaeklah.. sedeynyer tgk muke org kene kutuk tue..huduh.. tp setilll gebu.. ahahaaha~.. teruskan usaha.. :)

nadia- said...

gebu tu wajib la kak...jgn menggelebeh sudeeh!

PROTECTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails