Happy Cap Goh Meh

semalam is hari yang paling meriah kot kat area umah aku...bunge api bersepah2...seronok sangat...even bising la kan...ade gak trase nk nyanyi lagu Fireworks by Katty Perry... ahakas...! but dorang sangat2 la xkesah kalo kitorang yang melayu nih nak join skali...bcoz most of my neighbors are Chinese so they wont mind if we Malays wanna join them...tapi aku xde la join dorang makan and do all the religious things kan...just tengok je la...ade lion dance lagik semalam kat depan umah just xdapat nak snap pic sebab tengah cas bateri camera...ni ade skejap je la video aku amek gne fon sebelum bateri fon pon KONG...mencik...!
 

and the best thing is aku dapat tengok dorang wat Kong Ming Deng . and thie remind me of the best cartoon princess ever...did u watch Rapunzel : Tangled Tale ? sangat2 la rugi kalo korang xtengok ok....rugi...!!!
 
[back to the Kong Ming Deng story...]
so this Kongming so called thing is actually a Making Wishes Flying Lamp for the Chinese people. and actually this is the first hot air balloon invented by a famous military strategist in ancient China, Zhuge Liang. So this Zhuge guy made a floating paper lantern to send out a message for help by the soldiers of China because he was trapped in an ancient city  called Pingyang.To know more about the history, please click this China Ancient . You will know than what i just wrote her...hik3

so kepada korang yang xsempat nak bace paper arini, meh aku selitkan sisipan akhbar pasal Kongming Lantern nih kat korang okeh..?! bace...bace....

kenapela aku xde kat Penang..?!huw0oo...

kalo camni je kan best...xde bising2 mercun...tapi one thig for sure is, korang perasan tak something...kalo orang cine maen mercun, xde pon berite putus jari la...tangan kudung kne mercun la...kan...?!padahal dorang lagi la maen mercun yan power2 punye....stakat thunder clap , mercun bola  and meriam buluh tu, dorang sebelah mate pon xpandang la...kan....but still, mne ade yang putus2 jari bagai...ade..?! ade...?!...

so kesimpulannye adalan, SILE MAEN MERCUN DENGAN BERHEMAH...

sekian, selamat babai...hik2!

No comments:

PROTECTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails